Az oldal töltődik
Tapolcai évfordulók amelyekről érdemes megemlékeznünk idén
2024.07.01

60 éve még nem volt város Tapolca, 58 éve már igen. Bár az idei szülinap nem kerek, de 2024-ben olyan kerek évfordulók vannak, amelyek nosztalgikus érzéseket kelthetnek a városukat kedvelő, szerető tapolcaiakban. /Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán /Tapolca/ 1987 január/

60 éve

1964. április 4. Kollégiummá nyilvánítják a Batsányi János Diákotthont.

1964. május 17. Ekkor avatták Batsányiné Baumberg Gabriella mellszobrát az egykori Batsányi-portához tartozó területen, a Kis-tó partján. A szobor alkotója Kocsis András Kossuth-díjas szobrászművész.

1969 – 55 éve

Megalakult Tapolca leghosszabb múltra visszatekintő énekes együttese, a tapolcai Batsányi János Művelődési Ház vegyeskórusa. A kórus elődjét Borsányi Gábor pedagógus alapította, aki 1954-ben hozott létre egy kórust, amely előbb az Iparos Kör keretein belül, majd a város kórusaként folytatta tevékenységét. A zenei formáció a későbbiekben Batsányi Vegyeskar néven működött.

Megnyílt a 75 férőhelyes 4. sz. óvoda az Alkotmány utcában, amely a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat anyagi támogatásával készült el. Az intézmény ma a Tapolcai Kertvárosi Óvoda Hársfa Tagintézménye nevet viseli.

Tapolca város sakksportjának megalapozása: a Tapolca Helyőrségi Klubban megalakult a Mereszjev SE Sakkszakosztály. Elnöke Pópity Mihály volt, szakosztályvezetője Fazekas György, a technikai vezető pedig Paréj József.

Megnyílt Veszprém megye első szövetkezeti áruháza, a Tapolca Áruház a Deák Ferenc u. 2. szám alatt, 2400 m2 alapterülettel. Az áruház létesítési költsége 12 millió forint volt.

50 éve

Tapolca város Tanácsa első ízben adta ki a “Tapolcáért” emlékérmeket azoknak, aki a városért társadalmi munkában a legtöbbet tettek. (Az emlékérmet és az oklevelet a Baumberg Gabriella szocialista brigád tagjai vehették át: Balogh Ferencné, Bazsó Endréné, Borsai Andorné, Horváth Ferencné, Horváth Jánosné, Hosszú Ferencné, Kövesi Péterné, Káli Béláné, Nagy Ferencné, Porkoláb Gyuláné, Somogyi Jánosné, Recsetár Imréné, Vörös Józsefné, Egri Árpádné, Novák Lászlóné és Nyírő Lászlóné.)

Tapolcán önálló totó-lottó kirendeltséget adtak át.

Beköltöztek a lakók az első Y-házba, a bauxitbánya új lakótelepének első épületébe. 94 család kapott itt otthont.

Felavatták Marton László szobrászművész bányász témájú figurális rácskompozícióját a Kossuth u. 2. szám alatt, a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat tapolcai székháza előtt. A térplasztika 2017-ben került át a Kisfaludy utcába, a Tamási Áron Művelődési Központ elé.

Ekkor rendezték meg első ízben – Veszprémben – a dr. Papp Pál emlékversenyt. (Dr. Papp Pál fogorvos 1949 márciusában lett a TIAC atlétikai szakosztályának vezetője és edzője. Tanítványa volt Csermák József kalapácsvető olimpiai bajnok.) A megmérettetésen tíz egyesület versenyzői indultak (férfiak súly, diszkosz, gerely, kalapács, női súly és diszkosz versenyszámban). A győztes díját – egy kb. 50 cm magas örökös vándorserleget – Csermák József ajánlotta fel, aki védnökként maga is részt vett a versenyen.

45 éve

Megalakult a Batsányi János Művelődési Központ vasútmodellező köre.

A felújítást követően ismét megnyílt a Tavasbarlang. A felújított elektromos hálózat segítségével a föld alatti tó karsztvize alulról került megvilágításra színes lámpákkal. Megszűnt a Tavasbarlang vizének korábbi apadása, ismét biztosítottá vált a csónakázás lehetősége.

Különleges, korszerű MEDICOR-panelműtőt adtak át a tapolcai városi kórházban. A vasvázra szerelt, rozsdamentes acélpanelekből összeállított műtő a korábbiakhoz képest sterilebb környezetet biztosított a műtétekhez. Állandó 24 fokos hőmérsékletét egy automatikus steril klímarendszer szolgáltatta. A beteg fiziológiai állapotának 16 legfontosabb adatát számítógépes rendszer vetítette folyamatosan képernyőre.

Tapolcán a Juhász Gyula utcában 60 lakásos épülettömböt adtak át. A veszprémi házgyár termékeiből összeállított épület már a második volt ezen a területen. A cikk keletkezésének idején megkezdték a parkosítást az épület körül.

Tapolca északi határában 5 ezer köbméteres víztároló medencét épített a Dunántúli Vízügyi Építő Vállalat. A medence biztosította a Nyirád és az Erzsébet-forrás közötti távvezeték egyenletes vízellátását, illetve Tapolca csúcsidei vízellátását.

A bányásznaphoz kapcsolódva avatták fel Tapolcán a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat új munkásművelődési és továbbképző központját a Kisfaludy utcában. “A központ, amely közművelődési szerepet is betölt, nemcsak Tapolca, hanem a környező bányászlakta települések kulturális és továbbképző centruma is lesz.” – írta az újság. A létesítményben, amely kb. 30 millió forint beruházással készült el, helyet kapott többek között egy 219 személyes színház és előadóterem, könyvtár, étterem, illetve több oktató- és klubterem. Az épület hangosító központjában egy szinkrontolmács-rendszert is elhelyeztek.

40 éve

A Településfejlesztés című lap tájékoztatása szerint Tapolcán ebben az évben összesen 388 lakás építését vették tervbe. A város fejlesztési alapjából összesen 60 célcsoportos lakás építését tervezték a keleti városrész északi részén. Ugyanezen területen az OTP beruházásában tervezték megkezdeni 128 lakás építését, illetve a 8. és 9. Y-házban 200 lakás kialakítását.

Megkezdődött a próbaüzem a tapolcai KÖSZIG 18 ezer tonna/év kapacitású új bazaltgyapotgyártó üzemében. Az egymilliárd forintos beruházással épült üzem révén a KÖSZIG Közép-Európa legjelentősebb bazaltgyapotgyártó bázisává vált. A gyárnak Uzsáról szállítottak nyersanyagot. Az itt készült szigetelőanyag egy része exportra került.

Új gyógyszertárat adtak át rendeltetésének. Az új gyógyszertár a keleti városrészben létesült (az Y-házak tövében). Alapterülete 133 m2 volt.

Új ABC-áruház nyílt Tapolcán, az Április 4. utcában – olvasható a Naplóban. Az új bevásárlóközpont főként a KÖSZIG és a Bakony Művek dolgozóinak nyújtott lehetőséget a vásárlásra.

A Bakony Füszért Kereskedelmi Vállalat tapolcai fiókja kisáruházat létesített a Halastó utcában. Az 1983-ban elkészült nagykereskedelmi raktáráruház egy részéből alakították ki a kisáruházat, amely 216 m2-es alapterületen kapott helyet. Az üzletben a napi szükségletek kielégítésére szolgáló árucikkek (kenyér, péksütemény, zöldség- és gyümölcsféleségek, húskészítmények, üdítőitalok stb.) kaphatók – olvasható a Napló cikkében.

Régészeti ásatás vette kezdetét a Templom-dombon, az egykori zárda épülete tövében dr. Törőcsik Zoltán, a tapolcai múzeum igazgatójának irányításával. Amint azt Törőcsik Zoltán elmondta, a vékony talajréteg alól nagyszámú ép és bolygatott sír bukkant a felszínre, különösebb mellékletek nélkül. A mélyebb rétegekben azonban a templom és az egykori zárda között bonyolult – feltehetőleg 15. századi – falegyüttesre bukkantak. (A bástyarészlet a szakértői vélemények szerint nagy valószínűséggel az 1448-ban emelt karthauzi templomerőd maradéka.) A vizsgálatokba több szakértőt is bevontak az Országos Műemléki Felügyelőségtől és a Műszaki Egyetem építészettörténeti tanszékéről.

Ezen a napon “századvégi hangulatot ígérő” vízi-karnevált rendeztek a Malom-tó partján – számolt be a Napló. A mulatságon többek között láthattak a vendégek erőművészt, fakírt, az urak számára “pikáns revüt”, este táncversenyt szerveztek, a lacikonyhán pedig bőven volt enni- és innivaló.

Új postahivatal nyílt az Y-lakótelepen. Az új posta (2-es posta) a városi tanács és a Soproni Postaigazgatóság közös beruházásának eredményeként létesült.

“Új termek a barlangkórházban” címmel jelent meg tudósítás az Esti Hírlapban. A cikk arról tudósít, hogy a Magyar Alumíniumipari Tröszt anyagi hozzájárulásával három új teremmel és a termek összeköttetését biztosító lejtaknával bővült a tapolcai kórház barlangterápiás részlege.

Átadták az első, az Y-házaktól északkeletre fekvő területen alagútzsaluzással épült, 32 lakást magába foglaló épülettömböt (Egry József utca). 1986 májusáig 330 lakás építését tervezték.

35 éve

A Múzeumok Világnapján Pusztai Ferenc művelődési miniszterhelyettes ünnepélyes keretek között átadta a Templom-dombon létesült romkertet, illetve felavatta Marton László Múltunk című köztéri alkotását.

A 3. számú Általános Iskola felvette Batsányi János nevét.

Az 1. számú Általános Iskola felvette Bárdos Lajos nevét. Leleplezték az iskola névadójának emléktábláját, amelynek alkotója Marton László szobrászművész volt.

30 éve

Ekkor került sor a mentőállomás új, korszerű épületének átadására az Ipar u. 3. szám alatt (volt GAMESZ-épület).

A piac mellett, a Bajcsy-Zsilinszky utcában nyílt meg egy új, magánkézben lévő gyógyszertár, a Pelikán patika.

25 éve

Ez évben kezdte meg működését a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola. Az intézmény jogelődje, a Tapolcai Római Katolikus Elemi Fiúiskola 1884-ben nyitotta meg kapuit.

20 éve

Ekkor avatták a Tapolca erdélyi testvérvárosa, Zabola által ajándékozott Székelykaput.

Ezen a napon vette át a város a Magyar Urbanisztikai Társaság által adományozott Hild János-díjat. (A díjjal a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elért települések/személyek munkáját ismerik el.)

A Köztársaság téren ez évben történt a Trianoni Emlékhely avatása.

Négy év után végleges helyén, a tópartra vezető díszudvarban kapott helyet Marton László Kossuth-díjas szobrászművész Négy évszak című szoborcsoportja.

A Katonai emlékparkban október 6-án avattak emlékoszlopot az aradi vértanúk tiszteletére. /tl/