Az oldal töltődik
75 tapolcai példakép – Új, állandó kiállítás nyílt a városi múzeum padlásterében
2024.07.01

Ünnepélyesen átadták a Wass Albert Könyvtár és Múzeum új, közel 60 négyzetméteres múzeumi részlegét június 28-án. A tóparti épület padlásterében kialakított és berendezett “Tapolca Géniuszai” címet viselő kiállítás azoknak a valamikori tapolcaiaknak állít emléket, akiknek élete és munkássága példaképül állítható a ma embere, illetve a jövő generációk elé. A vitrinekbe foglalt múzeumi anyag összeállítása Kertész Károly Tapolcai Életrajzi Lexikon – című munkájára és a múzeum tárgyi gyűjteményére alapozva történt az elmúlt hónapokban.

Az új kiállítás a Magyar Géniusz Programhoz kapcsolódva, részben pályázati pénzből, részben Tapolca önkormányzata által biztosított forrásokból valósulhatott meg – tudhatták meg az átadásra meghívott vendégek dr. Décsey Sándor igazgatótól. Elhangzott, a cél már a kezdetektől a meglévő mellé egy újabb állandó kiállítás létrehozása volt, amelynek egyetlen lehetősége a múzeum padlásterének hasznosítása, az épület átalakítása volt egy új feljárat biztosításával. A Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert mintegy 36 millió forint erre nem lett volna elég, ezért a város önkormányzata 29 millió forinttal hozzájárult a költségekhez. A szükséges munkálatok minden elemét helyi vállalkozók végezték – tudtuk meg. – A már meglévő 130 négyzetméteres kiállító tér másfélszeresére bővült, illetve a pincétől a padlásig immár három szinten tudunk kiállítási látnivalókat kínálni – hangsúlyozta dr. Décsey Sándor, aki a terem kialakítása mellett, a kiállítási anyagról is szót ejtett a város önkormányzatának képviselői, a múzeumi szakma és a beruházás megvalósítói jelenlétében. – A kiállítás koncepciója szerint, a 18. századtól, egészen a 21. századig, egy 75 névből álló névsort állítottunk össze tizenöt szakmacsoportban. Valamikori tapolcai orvosok, művészek, pedagógusok, helytörténészek, műszaki szakemberek, zenészek, zeneszerzők, színészek, sportolók, egyházi személyek nevei merültek fel. Tapolca ilyen szempontból is gazdag múltjából adódóan, a kiválasztás rendkívül nehéz feladat volt, hiszen ha lehetőségünk engedte volna, akár kétszer annyi tehetséges, saját területén kiváló helyi kötődésű személyiség írott és tárgyi emlékei is bekerülhettek volna a múzeumi gyűjteménybe – hangsúlyozta az intézmény igazgatója.

Dobó Zoltán polgármester köszönetet mondott az intézmény vezetésének, a beruházásban résztvevőknek, majd arra kért mindenkit, hogy legyenek büszkék a kiállításra, úgy is mint egy megvalósult kulturális beruházásra, de azokra is, akikről a kiállítás szól. – Fontos, hogy az utókor felismerje és elismerje az elődök tetteit, megőrizze emléküket és példaképül állítsa a jelenkor elé – fogalmazott a polgármester. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége képviseletében Ódor János Gábor elnök nyitotta meg az állandó tárlatot, méltatva a Tapolcai Géniuszai kiállítás létrejöttét. – Az MVMSZ jelenleg az ország egyetlen olyan szervezete, amely a Kárpát-medence 139 vidéki kismúzeumát tömöríti. 2021-22-ben ezek a múzeumok hatalmas lehetőséget kaptak a Magyar Géniusz programmal, hiszen 3,5 milliárd forintos támogatást vehetett igénybe a szféra. A program összesen 70 időszaki és állandó kiállítás létrejöttét és 30 kutatási projektet tudott támogatni országosan. Azt gondolom, hogy a pályázatok nyertesei nagyon komoly eredményeket értek el az általuk megvalósított projektekkel. A tapolcai pályázat sikere egy pillanatra sem volt kétséges, hiszen a helyi múzeumban folyó rendszerező és értékmegőrző szakmai munka önmagáért beszélt – mondta a szövetség elnöke, aki azt kívánta, hogy a kiállítás töltse be azt a szerepét, amit megalkotói szántak neki, azaz mind a helyiek, mind a városba látogatók megismerkedhessenek Tapolca történelmével, országos jelentőségű nagyságaival. A tapolcai múzeum történetét, a helyi múzeumi munka múltját és eredményeit, a Tapolca Géniuszai új állandó kiállítás anyagát végül Hangodi László mutatta be, immár a nagyközönség előtt megnyitott új, igényes kivitelű padlástéri kiállítóterem falai között. A főmuzeológus egyebek mellett rámutatott, a beruházással is a “tanító múzeum” jelleget erősíti az intézmény. – Arra tanít, hogy minden időben voltak ragyogó tehetségeink, ám amikor egy életút előtt tisztelgünk, akkor fontos gondolni a felnevelő háttérre is, az egyszerű tanítókra, a polgári iskolai tanárokra, egyetemi mesterekre, akik egyengették a tehetség útját. Mindez inspiráló erővel bír a jelenkor számára, azzal a rácsodálkozással megajándékozva a ma emberét, hogy ilyen kisvárosban mint Tapolca, micsoda nagyszerű pályaívek keletkeztek – fogalmazott. /Töreky L./